Zorgzoeker_LVG_Senioren

Vrijwilligers

Als vrijwilliger bij Driestroom ben jij ontzettend belangrijk. Voor de cliënt, voor de medewerkers, voor de gehele organisatie. Door jouw ondersteuning kunnen onze medewerkers zich namelijk volledig richten op de zorg en begeleiding van onze cliënten. Dat dit blije gezichten oplevert bij de cliënten mag duidelijk zijn. Eigenlijk kunnen we stellen dat door de inzet van vrijwilligers de zorg beter wordt. En jij zelf ook. Je komt in aanraking met een nieuwe wereld, nieuwe mensen, nieuwe opvattingen. En je ervaart oprechte dankbaarheid, iets dat voor onze vrijwilligers dé reden is om zich belangeloos in te (blijven) zetten.

Maatjesproject 

Persoonlijk contact en samen leuke dingen doen. Dat staat voorop bij het maatjesproject van Driestroom! Het maatje treedt de ander tegemoet als gelijkwaardig persoon. Wij zijn op zoek naar maatjes die tijd door willen brengen met mensen met een beperking, die ondersteuning krijgen van Driestroom. Hierbij kun je denken aan samen een kop koffie drinken, een stukje fietsen of een spelletje doen. Activiteiten die samen veel leuker zijn dan alleen!

Wat wordt er van jou als maatje verwacht?

Wat jij als maatje voor een cliënt kan betekenen, hangt af van jouw tijd, interesse en deskundigheid. Ervaring is niet nodig. Het belangrijkste is dat jullie allebei plezier hebben in het contact en de activiteiten die jullie ondernemen. Dat staat voorop! Je kunt als maatje eens per week wat afspreken, maar één keer in de maand is ook prima. Dit stem je samen af. Als maatje ontvang je geen loon en werk je op vrijwillige basis. Wel ontvang je een vergoeding voor de onkosten die je maakt.

Denk je erover na om maatje te worden, maar wil je liever niet in je eentje maatje zijn? Dan kun je natuurlijk ook met z’n tweetjes maatje worden van één cliënt. Ook is er de mogelijkheid om samen met een of meerdere maatjes leuke dingen te doen met een groep cliënten. Het levert je veel op om maatje te zijn en je krijgt er veel voor terug. Zoals een gezellige middag samen op het terras, een fijne wandeling, maar vooral veel plezier met je maatje! Het maatjesproject opent deuren en verbreedt paden voor beiden partijen.

Ben jij het maatje dat we zoeken? Neem dan contact met ons op via 0481-366034 of maatjesproject@driestroom.nl.

De beste maatjes

Anne is sinds een half jaar het maatje van Mirjam. Mirjam woont op de Van Peltlaan en krijgt ondersteuning van Driestroom. Ze zien elkaar ongeveer eens per drie weken en doen dan leuke dingen. Van koekjes bakken en winkelen tot samen naar de bioscoop gaan. “Ik kijk er elke keer naar uit als ik met Anne heb afgesproken”, zegt Mirjam lachend. Wat het allerleukste uitje is? Daar is Mirjam duidelijk over. Dat is zonder twijfel de dierentuin. “Ik heb altijd graag naar de dierentuin gewild. Nu was het extra leuk, omdat ik daar samen met mijn maatje ben geweest. Dat vergeet ik nooit meer”, vertelt Mirjam enthousiast.

Naast samen op pad gaan, praten Anne en Mirjam ook veel met elkaar. Ze praten dan over andere dingen dan waar Mirjam het met de begeleiding over heeft. Bijvoorbeeld over het afscheid nemen van een stagiaire. Mirjam vindt het fijn dat ze haar verhaal bij Anne kwijt kan. Wat levert het Maatjes-zijn hen op? “De begeleiding heeft niet altijd tijd om extra dingen met mij te doen. Anne heeft dat wel en dat vind ik erg fijn”, aldus Mirjam. Anne haalt er vooral voldoening uit. Anne: “Het is altijd gezellig. Ik geniet als ik haar zie genieten. Maar nog belangrijker is misschien wel dat ik iets met haar onderneem, vanuit mijn persoon en niet vanuit een werkgerelateerde functie. Op deze manier bouw je echt een relatie op persoonlijk niveau op. Dat is mijns inziens de toegevoegde waarde!”