NaamJaimy Janssen
Leeftijd22 jaar
OpleidingMedewerker Maatschappelijke Zorg niveau 4, Rijn IJssel (BOL)
FunctieStagiair
Werkt metVerstandelijk beperkte mensen
LocatieDe Wikke
Sinds2011
Vrije tijd

Interview met: Jaimy Janssen

Waarom koos je de opleiding MMZ?

“Omdat ik graag voor mensen zorg. Helemaal als het mensen zijn die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen. Ik vind het fijn als ik kan helpen; maakt niet uit waarmee. Als vrienden problemen hebben, komen ze vaak als eerste naar mij toe. Dat zorgzame heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ik hoogsensitief ben.”

Is werken met verstandelijk beperkte mensen zwaar?

“Ik weet niet of ik het woord ‘zwaar’ zou gebruiken, al komt er behoorlijk wat bij kijken. Je bent natuurlijk intensief bezig met de cliënten die ieder een eigen benadering vragen. Maar met de lichamelijke verzorging, waar veel mensen een vies idee bij hebben, heb ik geen moeite. Eigenlijk vind ik de administratieve kanten nog het lastigst. Zo vergeet ik bijvoorbeeld geregeld mijn werkbriefje in te leveren. Stom, maar daar ben ik totaal niet mee bezig!”

Wat heb je nodig om dit werk te kunnen doen?

“Je moet engelengeduld hebben, dat is een hele belangrijke eigenschap. Daarnaast moet je je kunnen inleven in de ander en je echt willen inzetten voor degene die je begeleidt en ondersteunt. Wat ook belangrijk is, en wat ik zelf moeilijk vond: je moet je zegje kunnen doen. Zo voeren we op De Wikke geregeld kringgesprekken. Ik vond het in het begin erg lastig om de leiding te nemen terwijl alle ogen op mij gericht waren. Dat gaat nu stukken beter.”

Is het leuk werken, als jongen tussen de vrouwen?

“Wat ik merk is dat vooral de mannelijke cliënten erg naar me toe trekken. Zowel voor een gesprek als voor een lolletje. Blijkbaar vinden ze ‘een man erbij’ toch wel prettig!”

Wat is alledaags geluk voor jou?

“In diepe dalen beseffen hoe gelukkig zijn voelt.”